Lotul național de informatică în 2005

BOI2005 - Balcaniada de Informatică
CEOI2005 - Concursul Europei Centrale și de Est
IOI2005 - Olimpiada Internațională de Informatică -
             fotografii de la IOI_Ema
și sosire Otopeni

În anul școlar 2004-2005 Olimpiada Națională de Informatică (ONI 2005) s-a desfășurat la Galați. ONI2005 s-a desfășurat pe două secțiuni: secțiunea liceu și secțiunea specială destinată Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu (ONIG 2005). Organizatorii au oferit condiții excelente de lucru, condiții care au fost remarcate atât de membrii comisiei  centrale cât și de participanții elevi și profesori însoțitori, ONI2005 fiind una dintre cele mai bine organizate Olimpiade din istoria ONI.

În urma barajelor susținute s-a stabilit lotul de informatică al României care a participat la cele trei concursuri internaționale tradiționale:

Lotul național lărgit a fost format din următorii elevi:

Crestez Dan-Leonard Brăila
Stancu Mara Sorin
București
Fechete Dan-Ionuț
Suceava
Marin Radu
Vrancea
Păsăilă Daniel
Suceava
Florea Lucian-Tiberiu
București
Rizuc Gabriel-Valeriu
Iași
Pașoi Mircea
Prahova
Giurgea Mihnea
Prahova
Dimitriu Alexandru
Prahova
Stan Ioan
Alba
Vladu Valentin-Adrian
București
Spătărel Dan-Constantin
București
Diaconu Paul-Adrian
București
Popa Alexandru
București
Popa Iolanda
Iași
Tiseanu Cătălin-Ștefan
București
Markovits Daniel
Satu Mare

Profesorii care au participat la pregătirea lotului sunt:

Emanuela Cerchez
Stelian Ciurea
Marinel Șerban
Doru Popescu Anastasiu

Osman Ay
Georgie Vlad
Radu Lupșa

 

La concursurile internaționale au participat elevii din lotul național lărgit care s-au calificat în urma barajelor susținute după Olimpiada Națională de Informatică și în taberele de selecție și pregătire de la Suceava și Sibiu. Cei care au reprezentat România la competițiile internaționale de informatică și rezultatele lor sunt:

Nr. crt. Nume Competiția REZULTATE
1. FECHETE DAN-IONUȚ IOI CEOI   ARGINT AUR  
2. PAȘOI MIRCEA IOI   ARGINT  
3. PĂSĂILĂ DANIEL IOI   BRONZ  
4. MARIN RADU IOI CEOI BRONZ BRONZ
5. CRESTEZ LEONARD CEOI BOI ARGINT BRONZ
6. STANCU-MARA SORIN   CEOI BOI   ARGINT AUR
7. FLOREA LUCIAN   BOI   AUR
8. SPĂTĂREL DAN BOI ARGINT

Se observă faptul că, deși echipele care ne-au reprezentat sunt practic noi, făcându-se schimbarea de generații, totuși din cele 12 posibile medalii au fost obținute 12. Desigur, ar fi fost de dorit mai multe medalii de AUR, în special la IOI.

Obiectivele taberelor de pregătire de la Suceava și Sibiu, de egală importanță, au fost:

Pregătirea lotului a fost coordonată de prof. Emanuela Cerchez de la Liceul de Informatică"Gr. Moisil" Iași. Pregătirea s-a realizat la Liceul de Informatică"Spiru Haret" din Suceava și la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În fiecare zi elevilor li s-au ținut cursuri și au primit seturi de probleme, pe care le-au discutat și apoi le-au implementat. Implementarea s-a realizat în FreePascal și GNUC, sub sistemul de operare LINUX. Elevii participanți la IOI au implementat și problemele propuse de organizatori și publicate pe site-ul oficial al concursului.

Membrii lotului au susținut, de asemenea, și câte 3 baraje pentru definitivarea loturilor naționale. Evaluatorul folosit în cele 6 baraje a fost realizat de Mihai Patrașcu, actualmente student MIT.
Pregătirea a fost asigurată din fondurile M.E.C. la care s-a adăugat ajutorul sponsorilor.

Menționăm în special Microsoft Romania care a asigurat fonduri pentru cele două tabere de pregătire. Deplasarea loturilor la cele trei competiții internaționale a fost sponsorizată de INTEL Romania, care a pregătit pentru echipe tricouri, rucsaci cu însemnele echipei naționale precum și frumoase cadouri la revenirea în țară.