BOI'2001 Balcaniada de Informatică Durres, Albania, 8-13.09.2001.

În perioada 8-13.09.2001 s-a desfășurat a IX-a ediție a BOI, în Albania, în stațiunea Durres, pe malul Adriaticei. La această ediție au participat echipe din 7 țări:

      1. Albania
      2. Bulgaria
      3. Cipru
      4. Croația
      5. Grecia
      6. România
      7. Turcia

Au lipsit Macedonia și Yugoslavia.

Echipa României:

Programul:

Cazare, concurs, masă: totul s-a desfășurat la hotel "Florida", camere de 2 persoane, apă de 3 ori/zi câte 2 ore (8-10; 13-15; 18-20) (!!!); dese întreruperi de curent electric - în timpul concursului a funcționat generatorul propriu pentru a nu avea probleme, și nu au fost. Sala de concurs a fost amenajată într-o jumătate a sălii de mese (pentru a nu avea contact cu ceilalți turiști) - 30 de calculatoare de același tip (Pentium III/900 Mhz, 128 RAM, HDD 20G, ...) sponsorizate de Fundația SOROS din Albania. Sistemul de operare DOS.

În timpul concursului, concurenții au avut acces la frigider pentru apă, sucuri. Profesorii au avut amenajată o sală separată cu calculatoare de același tip legate în rețea, cu acces full Internet, 1 calculator/țară.

Prima zi de concurs: problemele s-au discutat începând cu ora 5 dimineața. Fiecare țară a primit 4 probleme, din care, prin vot, s-au ales cele 3 pentru concurs. Organizatorii au apreciat că traducerea celor 3 probleme se va putea realiza până la ora 9, dar, din păcate, acest lucru s-a dovedit imposibil, astfel încât concursul a început la ora 10:30 și s-a încheiat după 4 ore (14:30). Pentru echipa noastră am apreciat că problemele nu sunt dificile, apreciere confirmată de rezultatele evaluării, care a avut loc seara, începând cu ora 19 (după revenirea curentului electric :-) ):

Evaluarea s-a făcut pe calculatorul concurenților. Evaluator de tip fișier bat. Din păcate, programele de evaluare nu au fost foarte bine concepute, astfel încât, deși soluția furnizată de Vlad la problema 3, Vizita, a fost corectă, și s-a făcut contestație, comisia de evaluare nu a modificat evaluatorul pentru a lua în considerare TOATE soluțiile corecte - au considerat că problema are soluție unică, și de aici... În plus, organizatorii nu au avut salvări ale soluțiilor concurenților.

A doua zi de concurs: respectând același protocol, problemele s-au discutat începând cu ora 5 dimineața. Fiecare țară a primit din nou 4 probleme, din care, prin vot, s-au ales cele 3 pentru concurs. Și de această dată concursul nu a început decât la ora 10:15. Pentru echipa noastră am apreciat, din nou, că problemele nu sunt dificile, apreciere confirmată și de această dată de rezultatele evaluării:

Cumulând rezultatele celor două zile de concurs, se obține:

Remarcă foarte importantă: cu o evaluare corectă în prima zi, Vlad ar fi obținut 600 p.

Medaliile: În urma examinării rezultatelor în sedința pentru stabilirea medaliilor, am văzut că doar 4 rezultate sunt peste 500 p, deci a devenit clar că băieții noștri sunt primii 4. Următorul clasat, al 5-lea, avea doar 400 p, deci... Problema era câte medalii de aur vor acorda organizatorii. Conform regulamentului de desfășurare a IOI, CEOI, BOI, jumătate din participanți vor primi medalii, deci 14 concurenți, acest număr putând diferi ușor, funcție de gap-urile din rezultate. Trebuia de asemenea respectat principiul 1/2/3. După discuții "aprinse" s-a ajuns la formula 3/6/8, ceea ce ne asigura 3 medalii de aur și una de argint. Dupa ședință însă, team leader- ul echipei Turciei a semnalat faptul că unul dintre concurenții turci nu are calculat punctajul corect (era prea mare). În consecință, întregul grafic al punctajelor a suferit modificări (de la poziția 5 în jos, evident :-) ). A doua zi dimineața, înaintea excursiei la Kruja, s-au rediscutat medaliile. Team leader-ul cipriot a venit cu o propunere "revoluționară", dupa propria părere: 1/3/10. Ovidiu a propus, în compensație, o altă formulă: 4/6/6. Propunerea 1/3/10 nu a fost agreată, deoarece, în această situație nici o altă echipă nu avea "acces" decât la medaliile de bronz, situație de neacceptat. După încă două variante propuse (3/3/8 si 3/7/4) s-a votat și ... a ieșit 4/6/6 ceea ce ne aducea 4 medalii de aur. De remarcat faptul ca organizatorii au pregătit numai 3 medalii de aur, fiind nevoiți, în această situație, să solicite confecționarea încă unei medalii pe care o vor trimite prin poștă lui Vlad. Echipa Bulgariei a obținut 3 medalii de argint și una de bronz, clasându-se pe locul II.

Probleme:

  1. Extrem de greu de obținut biletele de avion pentru deplasare - abia o zi înaintea plecării.
  2. Serviciul "Relații internaționale" din MEC nu a comunicat în timp util faptul că la intrarea în Albania se solicită viză, și că, atât la intrarea cât și la ieșirea din Albania se percepe taxă de I/O. Lipsa vizei a provocat așteptarea timp de 4 ore pe aeroportul din Rinas, timp în care organizatorii au contactat ministerele implicate (Învățământului și Afaceri Interne) pentru obținerea acordului de intrare în Albania.
  3. Plecarea din Albania în 14.09, din cauza lipsei legăturilor pe ruta Rinas, Viena, București. Din păcate, nimeni nu i-a așteptat pe copii la sosirea în București, deși rezultatele au fost de exceptie.

profesor Șerban Marinel, deputy team leader