Gemini CAD – inovaţie în IT

13 noiembrie 2019

De Zilele Colegiului Naţional "Emil Racoviţă", a doua zi după marele Bal, bobocii din clasa a IX-a A matematică-informatică au făcut o vizită la una dintre cele mai interesante firme IT din România. De ce interesantă? În primul rând pentru că este o firmă 100% românească, înfiinţată de 2 ieşeni care au avut o idee inovativă: o aplicaţie care să încadreze automat tipare pe materiale flexibile. Nu pare atât de interesant, până când nu înţelegi provocările matematice şi algoritmice ale problemei. În spatele produsului lor este extrem de multă inovaţie, creativitate, inteligenţă (românească!) şi nu în ultimul rând spirit antreprenorial. Pentru că acum, după 15 ani, firma are reprezentanţe în 38 de ţări, peste 20000 de firme utilizează produse Gemini CAD, peste 2 miliarde de metri pătraţi de material este tăiat anual cu produse Gemini CAD şi… produsul dezvoltat de echipele de ieşeni a fost declarat (în urma analizării pierderilor de material) cel mai performant produs din gama sa.

Pentru a înţelege mai bine provocările matematice ale aplicaţiei, dl. Ermoghen Dudeanu (acum matematician la Gemini CAD, dar olimpic naţional la matematică şi informatică în timpul liceului) a început prezentarea cu o frumoasă problemă de geometrie pe care a rezolvat-o (chiar în ziua precedentă) în contextul realizării tiparelor digitale personalizate, bazate de reguli. Ionuţ Stanciu (absolvent al colegiului nostru promoţia 2017 şi el olimpic pe parcursul liceului) a prezentat o altă aplicaţie, pe care echipa lui o dezvoltă acum aplicaţie care, într-un viitor foarte apropiat, va schimba atât industria modei, cât şi modul în care fiecare dintre noi ne vom cumpăra haine. Aplicaţia 3D modelează, în condiţii reale, respectând regulile fizicii, felul în care o haină existentă în magazin va arăta pe un model (un avatar), creat după măsurile noastre. Vom mai proba haine în magazin sau vom proba hainele în mod virtual pe avatarul nostru? Deocamdată, fetele au răspuns hotărât: ambele!

Prezentările lui Ermoghen Dudeanu şi ale lui Ionuţ Stanciu au fost completate de o scurtă, dar percutantă intervenţie a d-lui Traian Luca. Mesajul? "Matematica este ştiinţa viitorului!".

Mulţumim tuturor gazdelor noastre pentru primire, dar în special lui Ermogen şi lui Ionuţ. Pentru elevii noştri ei reprezintă un model foarte motivant, iar pentru noi profesorii o mare bucurie.

Am promis că vom reveni în clasa a XII-a. În 3 ani cu siguranţă vom evolua şi noi, bobocii de acum, atât în domeniul matematicii, cât şi al informaticii, dar vor evolua şi aplicaţiile pe care firma le dezvoltă. Fiindcă ce am văzut astăzi aici nu este doar o firmă, este un centru de cercetare, de creaţie şi de inovaţie în IT şi în business, oameni care schimbă prin ceea ce fac lumea în care trăim.

Galerie de imagini

 

© Emanuela Cerchez 2004