în toamna anului 1932, Grigore Moisil se mută definitiv la Iaşi unde îşi ia postul de conferenţiar în primire. Profesorul Myller, fiind împotriva "navetistilor", stabilirea în acest oraş fusese o condiţie pusă candidatului la postul de conferenţiar. Îl interesa îndeosebi cursul liber unde putea să-şi desfăşoare cunoştinţele şi cultura. A păstrat ciorna lecţiei de deschidere si o listă de aforisme pe care - probabil - voia să le folosească în cursul prelegerilor.
La Iaşi Grigore Moisil a trăit 10 ani. Aceasta perioadă a vieţii lui a fost de o mare importanţă pentru creaţia sa stiinţifică şi pentru desăvârşirea personalităţii sale.
În anul 1940, România aderă la axa Roma-Berlin şi se instaurează dictatura antonesciană. Grigore Moisil este la Iaşi în plină perioadă legionară. Este trecut pe lista neagră a duşmanilor, alături de profesorii Myller, Iordan, Balmus, Botez si atâţi alţii.
Matematician de valoare internaţională s-a făcut cunoscut de la început prin originalitatea gândirii sale îndrăzneţe. Doctor in matematică al Universităţii din Bucureşti in 1929 printr-o teză intitulată "Mecanica analitică a sistemelor", se situează printre precursorii analizei funcţionale, ca elev al marelui Vito Volterra. Dar curiozitatea sa neobosită îl duce în domeniul ecuaţiilor cu derivate parţiale, unde pune bazele unei teorii preliminare a sistemelor liniare cu derivate parţiale.

Doctor Honorius Causa


Teoremă de matematică logică


La tribuna conferinţei


Valorificarea practică a logicii matematice


Cursul de vară de la Breaza