Despre Viruşi



Ce este un virus de calculator ?




            Este un program care are funcţii de infectare, distructive si de incorporare a copiilor sale în interiorul altor programe.

            Noţiunea mai generală se referă adesea cu termenul de "virus informatic".

            Este de fapt un program care are proprietatea de a se autocopia, astfel încât poate infecta părţi din sistemul de operare şi/sau programe executabile. Probabil că principala caracteristică pentru identificarea unui virus este aceea că se duplică fără acordul utilizatorului.

            Aşa cum sugerează şi numele, analogia biologică este relativ bună pentrua descrie acţiunea unui virus informatic în lumea reală. Dimensiunile mici ale programului-virus reprezintă o caracteristică importantă, întrucât autorii ţin foarte mult ca produsul lor cu intenţii agresive să nu fie observat cu uşurinţă.

            Efectele distructive nu pot fi sesizate imediat, ci după un anumit timp. Atunci când apar, efectele sunt diferite, variind de la mesaje glumeţe, la erori în funcţionarea programelor de sistem sau ştergeri catastrofice a tuturor informaţiilor de pe un hard disk.

            De aceea nu este indicat să se plece de la ipoteza că un virus nu înseamnă ceva mai mult decât o glumă.

            În general, cei care construiesc viruşi sunt programatori autentici, cu experienţă bogată şi cu cunoştinţe avansate în limbajul de programare pe care îl folosesc.

            Elaborarea de viruşi este uneori si o activitate de grup, în care sunt selectaţi, antrenaţi si plătiţi cu sume uriaşe specialiştiide înaltă clasă.



Viruşii se pot clasifica în:


  • Viruşi Hardware : sunt cei care afectează hard discul, floppy-discul şi memoria.
  • Viruşi Software : afecteazã fişierele şi programele aflate în memorie sau pe disc, inclusiv sistemul de operare sau componentele acestuia.



Câteva dintre efectele pe care le genereazã viruşii software:


  • Distrugerea unor fişiere;
  • Modificarea dimensiunii fişierelor;
  • Stergerea totală a informaţiilor de pe disc, inclusiv formatarea acestuia;
  • Distrugerea tabelei de alocare a fişierelor, care duce la imposibilitatea citirii informaţiei de pe disc;
  • Diverse efecte grafice/sonore inofensive;
  • Încetinirea vitezei de lucru a calculatorului până la blocarea acestuia.


Ce este un vierme de calculator?

            Este un program care, inserat într-o reţea de calculatoare, devine activ într-o staţie de lucru în care nu se rulează nici un program. El nu infectează alte fişiere, aşa cum fac adevăraţii viruşi. Se multiplică însă în mai multe copii pe sistem si, mai ales, într-un sistem distribuit de calcul. În acest fel "mănâncă" din resursele sistemului (RAM, disc, CPU etc.).Un vierme este un tip de virus care poate sa infecteze un sistem fără să fie nevoie să ruleze un cod; acesta poate să exploateze vulnerabilitațile aplicațiilor software si să se instaleze automat in computer.Şi acest tip de virus se va răspandi în rețea si va încerca să foloseasca vulnerabilitățile descoperite pentru multiplicarea cât mai multor sisteme.Un vierme este asemaător unui virus prin faptul ca se auto-copiază, diferenta constând în faptul că un vierme nu are nevoie să se ataşeze la anumite fişiere pentru a se multiplica



Clasificări ale viermilor



Viermii care se transmit prin e-mail

            E-mailul este una din cele mai folosite metode de împrastiere a viermilor. De obicei, este sub forma unui e-mail cu ataşament (o poză sau un fişier text), iar când utilizatorul rulează acest ataşament, viermele va infecta calculatorul. După ce calculatorul este infectat, viermele va încerca sa găseasca alte adrese de e-mail pe calculator (de obicei in fisierele de configurare ale clientilor de e-mail) şi se va trimite automat la toate adresele pe care le găseste, pornind astfel un nou ciclu.

Viermii care se transmit prin IM (Internet Messaging)

            Viermii care se transmit prin IM se vor împraştia folosind clienți de IM (Yahoo,MSN, AOL..).Ei acționează trimițind tuturor celor din lista celui infectat un link spre un fişier infectat sau spre un site. Când este dat click pe linkul respectiv, viermele este downloadat si rulat. Astfel se va infecta calculatorul respectiv.Viermele va începe să scaneze lista de contacte a calculatorului respectiv, trimițand acelaşi link la toți cei din lista, pornind astfel un nou ciclu.

Viermii care se transmit prin Internet

            Există posibilitatea să te infectezi cu un vierme doar fiind conectat la Internet. Unii viermi caută Internetul pentru a găsi calculatoare vulnerabile (fără update-urile de securitate, fără firewall). Odata găsit un calculator vulnerabil, va încerca să se copieze si să se instaleze pe acesta.

Viermii care se transmit prin rețea

            Sunt viermi care se copiază automat într-un director care este vizibil in rețeaua locală (share), şi se redenumeşte automat astfel încat să atraga atenția, fiind apoi downloadat de către utilizatorii din rețea. Utilizatorii care cred ca downloadeaza o oarecare aplicație, vor ajunge infectati cu acel vierme.