Petrariu Ilinca




Date de contact

Pasiuni

Arta

Pentru mine, arta se împarte în două categorii: cea creeată de mine și cea creeată de alții.

Când eu sunt cea care pictează, este un mod de a împărtăși cu lumea din jurul meu viziunea proprie asupra unor imagini, concepte sau sentimente. De multe ori pictez pentru că simt nevoia să mă descarc, pentru că vreau să las în urmă mea ceva, chiar dacă nu este perfect sau foarte complex. Este vorba despre dorința de a modifică universul cumva, pentru a-i aminti că și eu fac parte din el.
Am început să pictez alături de tata, așa că această pasiune poartă și o semnificație sentimentală.

Arta altora, fie că este vorba de muzică, film, teatru sau arte plastice, mă ajută să mă deconectez de la realitatea urbană, să mă proiectez altundeva sau să trăiesc emoțiile altcuiva.
Iubesc muzica alertă, în special rock sau heavy metal, deoarece cred că se aseamănă cel mai mult cu modul în care îmi trăiesc viața, rapid, vibrant, încercând să-mi fac cât mai multe amintiri și să experimentez cât mai multe. În plus, muzica de acest tip mă motivează și mă ajută să mă simt energică.
Head up- The Score
Flight of Icarus- Iron Maiden
SING- My Chemical Romance

Teatrul, opera sau baletul reprezintă o altă parte esențială din artă pe care o iubesc: atmosfera din teatrele mari, persoanele învăluite în mister, cărora le poți imagina orice poveste de viață, pe care îi poți observa în scurta perioadă dinaintea începerii spectacolului, toate aceste creează un cadru mult iubit. Iar când începe reprezentația, când actorii apar pe scenă, dând viață unor cuvinte și indicații, mă simt prinsă în timp, ca și când acest moment nu se va termina niciodată. Îmi plac în mod special reprezentațiile bazate pe piese clasice sau din secolele trecute, întrucât au un farmec aparte, neatins de lumea modernă și grăbită în care trăim zilnic.
Il trovatore- Giuseppe Verdi

Filmele sunt și ele o parte din pasiunea mea pentru arte, ceva mai accesibile decât spectacolele, atât intelectual, cât și din punct de vedere al timpului. În perioada carantinei, când nu puteam ieși din casă, filmele ofereau cea mai apropiată senzație de normalitate, de vremea când mergeam la cinema să ne bucurăm de ultima producție Marvel. Aspectul social al celei mai noi arte este alt lucru pe care îl apreciez: mergem la filme cu prietenii, mâncăm popcorn și socializăm, lucruri care mi-au lipsit foarte mult în pandemie.

Când vine vorba de artă plastică, stilurile mele favorite sunt cel baroc, gotic, suprarealismul și renașterea. Câteva dintre operele mele favorite sunt:
Sculptura Apolo si Dafne a lui Bernini Las Meninas sau Domnisoarele de onoare- Velázquez
Apolo si Dafne- Bernini

Las Meninas sau Domnișoarele de onoare- Velázquez

Catedrala in stil gotic din Reims Sotia lui Dali, portret alcatuit din sfere
Notre-Dame de Reims- Jean d'Orbais, Jean-le-Loup, Gaucher de Reims1 si Bernard de Soissons

Galatea Sferelor- Salvador Dali

Fiica lui Herodias tinand pe o tava capul lui Ioan Botezatorul Portretul unui barbat cu turban rosu
Fiica lui Herodias-Sebastiano del Piombo Portretul unui bărbat cu turban roșu- Jan van Eyck

Lectura

În zilele răcoroase de toamnă, cu ploaia bătând în geamuri, ce poate fi mai bun decât o carte bună și o cană de ceai? Cred că momentul când am început serios să citesc a fost în clasa I, când cu gazeta sportului a început să apară o carte care făcuse furori în Anglia, Harry Potter. Mama o adusese acasă sperând să încerc ceva nou, deoarece lecturile de la școală nu îmi prea plăceau. Am luat cartea de câteva sute de pagini în mâna și am început să citesc despre băiatul de sub scări, despre aventurile lui, și nu m-am mai putut opri de atunci. Până în clasa a III-a, citisem toate cele 4224 de pagini din serie și mă îndrăgostisem de genul fantasy. Am continuat cu giganții genului, J. R. R. Tolkien, Roald Dahl, iar apoi, în clasa a V-a, am descoperit literatura YA(Young Adult). Această descoperire mi-a deschis ușa spre un raft infinit de cărți incredibile, genial gândite, cu intrigi fascinant de complexe și miliarde de personaje care au jucat, fiecare, un rol în formarea mea. Pentru că asta înseamnă să iubești o carte: să iei cele mai bune atribute ale protagonistului și să le adaptezi vieții de zi cu zi, să înveți curajul de la Bilbo și să îl folosești când trebuie să înfrunți realitatea.

Încet încet, am început să experimentez alte genuri de carte, luând-o mai întâi spre lumea soră a fantasy-ului, dystopian, apoi spre SF, historical fiction și, mai târziu, spre cărți despre univers. Dar, când în mod inevitabil crești, magia din cărțile fantasy nu mai are același farmec, parcă poți vedea printre firele care leagă lumea împreună, parcă magia nu mai este suficient de extraordinară. Până la urmă, chiar dacă traumele psihologice sunt pe măsură puterilor magice, oamenii reali trăiesc astfel de experiențe și supraviețuiesc fără magie. Așa că, acum, oricât de mult mi-aș dori să mă reîntorc la vârstă când rezolvarea magică a conflictului era cea mai complexă soluție, trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că romanele fantasy, fie ele numite New Adult și recomandate pentru aproximativ 21 de ani, nu mai sunt suficiente pentru a umple setea de cuvinte din acest suflet trecut de vârstă poveștilor.

Experimentez cu romane noi, cu genuri noi, cu cărți fantasy de la autori cu mai mult substrat, pentru că acesta este unul dintre pericolele succesului ca autor: deși primele cărți sau prima serie erau extrem de bine gândite, următoarele sunt scrise pe exact aceeași rețeta de succes și își pierd farmecul pentru că poți intui ușor ce urmează. În final, mă bucur de cărți noi, deseori cu un element fantastic, dar nu bazate pe magia lumii în care se află personajele ci pe complexitatea lor ca oameni și îmi amintesc cu nostalgie de cărțile pe care le-am citit înainte, pentru că dacă le-aș reciti aș spulberă fragilă iluzie care susținea că acele cărți sunt extraordinare.

Câțiva dintre autorii mei favoriți(pentru că nu mă puteam decide asupra cărților favorite) sunt:
V E Schwab Veronica Roth
Victoria Schwab Veronica Roth
Holly Black Evelyn Skye
Holly Black Evelyn Skye


Animale de companie

Pisica Whiskas Pisica Thabitha
Whiskas- si-a pierdut un picior Thabitha- cea mai blanda

Introducere

  • Elevă în clasa a X-a, CNER Iași
  • Câteva dintre pasiunile mele sunt arta, sportul, lectura și gătitul
  • Fericita proprietară a patru pisici și un cățel





    Sportul

    De când eram mică, am făcut foarte mult sport, ceea ce consider că m-a ajutat în a-mi dezvoltă atât spiritul competitiv, cât și capacitatea de a-mi gestiona sentimentele, mai ales în situații neprevăzute. Am început cu baletul, de când aveam patru ani, până la șase, când am mers pentru prima dată la lecții de înot. Acest nou sport mi-a plăcut în mod special, așa că l-am practicat de performanță timp de șase ani. La final de clasa a V-a am început să joc baschet de performanță, timp de doi ani, perioada pe parcursul căreia am făcut și atletism, dar nu și înot. Din cauza examenului, în clasa a VII-a a trebuit să mă opresc, iar echipa s-a desființat. Acum, joc baschet amator și merg la înot de cel puțin două ori pe săptămâna.

    Minge de baschet Inot


    Cred că tinerilor din generația mea le lipsește sportul și disciplina care vine odată cu practicarea unuia. Despre beneficiile fizice știe toată lumea, nu are sens să mai menționez cât de sănătos este sportul, așa că mai bine vorbesc despre modul în care acesta activitate ajută la creșterea caracterelor.

    Disciplină este inițial cultivată de părinți, care te școală din pat și te duc la bazin, de patru ori pe săptămâna, dar mai apoi înveți că este în avantajul tău să mergi la antrenament pentru că altfel antrenorul nu te lasă să joci la meci.

    Înveți perseverența, că atunci când ți se pune o piedică trebuie să te ridici, pentru că nu are nimeni timp să se oprească, să te mângâie și să te întrebe dacă eșți bine, dacă vrei apă sau o pauză. Înveți colaborarea, cum nimic nu trebuie să conteze în momentul în care intrați pe teren, cum să lași viață personală și presupusele probleme pe banca și să joci cât de bine poți.

    Când trebuie să îți faci turele, fie că vorbim de 10, 20, 80, știi că asta ai de făcut și asta o să faci, indiferent de cât ești de obosit sau de trist pentru că ți s-a întâmplat ceva la școală. Aceasta este altă calitate extraordinară a sportului pe care o ador: când alergi, înoți sau dansezi până la extenuare și apoi peste pragul extenuării nu mai ai timp să te gândeșți la orice altceva, nu mai ai timp să analizezi ce ai pățit sau ce te doare. Nu, tot ce mai poate creierul tău să perceapă este pulsul și următorul jalon pe care trebuie să-l atingă sau câte ture mai are de făcut. Nu auzi decât cum îți bate inima, este liniște și te dor toate, dar știi că dacă alergi puțin mai mult, puțin mai repede, până la urmă o să treci de ,,pragul de efort", acel moment în care crezi că plămânii tăi nu o să mai funcționeze deloc și inima o să-ți pocnească, dar apoi îl depășești și realizezi că încă mai poți, nu ai murit cum te așteptai. Și senzația pe care o ai după ce ai depășit ,,pragul" este incredibilă, de nedescris.

    De aceea, sportul a fost și rămâne una dintre pasiunile cele mai dragi mie.



    Gătitul

    Părinții mei au pus mereu accentul pe o alimentație sănătoasă, așa că mai toate mesele noastre le pregătim în casă. Așa am început să gătesc și eu, ajutându-i în bucătărie. Am început să încerc rețete noi, la început doar dulciuri, dar mai apoi și mâncare, învățând din greșeli și urmând rețeta cât mai bine. Astefel, am descoperit o altă pasiune pe care să o îndrăgesc. Prefer să prepar tarte, aluaturi, torturi și biscuiți, orice în care îmi pot folosi și latura creativă.
    Pizza Margherita Pizza Prosciutto
    Pizza Margherita Pizza Prosciutto
    Tarta cu caise Tarta cu lamaie si bezea
    Tartă cu caise Tartă cu lămâie și bezea
    Moelleux au chocolat Brownie
    Moelleux au chocolat Brownie
    Turta dulce glazurata Chifle
    Turtă dulce glazurată Chifle
    Melci cu scortisoara Mini melci cu scortisoara
    Melci cu scorțișoară Mini melci cu scorțișoara




    Rick Yancey Sarah Janet Maas
    Rick Yancey Sarah J. Maas
    Erin Morgenstein Stephanie Garber
    Erin Morgenstein Stephanie Garber
    Agatha Christie gita trelease
    Agatha Christie Gita Trelease





    Pisoiul Papanas Pisica Pufi
    Papanaș- adoptat de pe drum din Panaci Pufi- fiica Thabithei, pisica alfa