Pasul 4

Cum sa instalezi si sa configurezi un router

VARIANTA A (VIDEO)

 

VARIANTA B

De ce sa configurezi ROUTER-ul? Din doua motive:
1) nu vrei sa platesti inca o data abonament la internet ca sa-ti mai dea un ip, chiar daca iti ofera 25% reducere.
2) tocmai ti-ai luat un laptop si vrei sa accesezi Internet-ul din garaj

Treaba este destul de simpla, insa e posibil sa-ti prinzi urechile daca esti obisnuit doar cu yahoo messenger, dc++ sau revconnnect si internet explorer.

Necesare:un ruter wireless(evident) inca un cablu, nu foarte lung (2-3 metri e suficient). amandoua se pot cumpara de-a gata din orice magazin de calculatoare (vedeţi aici un magazin online bun).

Step1: RTFM – adica cititi manualul.
Step2: conectati cablul prin care vine internetul in portul WAN al ruterului. WAN inseamna Wide Area Network
Step3: Conectati celalalt cablu intr-unul din porturile 1-4 de la ruter, si celalalt in calculator
Portul singurel, din partea opusa antenei, este portul WAN. Porturile de langa antena sunt porturile normale, 1-4.
router d-link Step 4: Notati pe o hartie datele actuale de la internet. Verificati de doua ori ce ati scris pe foaie.
Ca sa vezi datele actuale, ai 2 variante: ori dai dublu click pe iconita cu 2 calculatoare din tray (dreapta jos). Apoi click pe “Properties”, scroll down si dublu click pe “Internet Protocol (TCP/IP)”. Acolo se afla 5 numere formate din serii de cate 4 x (sau 6 x) numar de trei cifre, mai mic decat 256 . In ordine, de sus in jos, notati-le pe toate pe foaie: IP, subnet mask, gateway, preffered dns server, alternate dns server.
Step 5: Setati “Obtain an ip address automaticly” si “Obtain DNS server address automaticly”, ca in poza de mai jos
obtain ip and dns auto

Step 6: Aici intervine partea cu cititul manualului. Ruterele au un ip default, cu ajutorul caruia accesati interfata de configurare. Acest IP este fie “192.168.0.1″ sau “192.168.1.1″. Intr-un browser, scrieti “http://192.168.0.1” sau “http://192.168.1.1“. Pentru a va fi mai usor, le-am facut linkuri, ca sa dati click pe ele. Cand ruterul este accesat, pe ecran va aparea o casuta de login. Userul si parola standard pentru ruter le gasiti in manual. De obicei userul este “admin”, iar parola “admin”, “123″ sau nu este deloc.

Daca nu ati reusit sa va conectati la ruter folosint procedeul de mai sus, nu disperati. Exista destule de verificat
1) verificati cablurile de alimentare ale ruterului, cat si cablul de la calculator la ruter. trebuie sa fie aprinse asa: becul de power, becul de wan (daca ati bagat corect cablul de internet in portul wan), si becul corespunzator portului din ruter la care ati conectat calculatorul (1,2,3 sau 4)
2) resetati ruterul. are un buton care poate fi apasat cu un varf de pix, scrie in manual unde este
3) cand ati setat punctul 5, i-ai spus calculatorului ca altcineva ii va da ip-ul, in speta ruterul. cum windows-ul e mai cretinut, s-ar putea sa nu comunice bine. cautati in manual adresa exact a ruterului, si dati calculatorului ip-ul urmator (adaugati 1 la ultima cifra din setuld e 4 al ip), iar la subnet mask puneti “255.255.255.0″.
exemplu: daca ruterul are ip-ul “192.168.0.1″, dati pc-ului ipul “192.168.0.2″

Step 7: cititi iar manualul. de obicei exista un wizard care va configura routerul pentru voi, cu interventii minime. daca nu merge, cititi mai departe: Asta e meniul principal al unui ruter d-link. in pare parte sunt asemanatoare:


ruter meniu principalWireless – partea de configurare a wireless-ului (enabled / disabled, protectie)
WAN – partea de configurare a ruterulu pentru a se conecta la internet. Aici ii vom specifica ip-ul, gateway-ul, dns-ul, si restul datelor scrise pe foaie mai devreme
LAN – (Local Area Netword). De aici specificam ip-ul intern al ruterului (schimbam acel 192.168.0.1). De preferat sa ramana asa
DHCP – un ruter functioneaza cam asa: el se conecteaza la internet, si are un ip extern. Fiecarui calculator care se conecteaza la ruter, i se asigneaza un ip “intern”, din acelasi range cu ip-ul intern al ruterului. Adica 192.168.0.x. De aici se pot seta ipurile interne care vor fi asignate calculatoare. Detaliez mai incolo ce si cum.

Bun, ca sa facem ruterul sa se conecteze la internet, intram in meniul WAN. Daca aveti un ip fix (firma de internet v-a asignat un ip care este numai al vostru), atunci mergeti la bifa “Static IP”
router setari ip static
acolo completati cu datele scrise pe foaie putin mai inainte. Restul de setari nu va intereseaza. Tinand cont ca firmele de internet au evoluat ceva, aveti nevoie sa setati si MAC-ul. MAC-ul este o adresa unica in lume a placii dvs de retea. Ca sa se asigure ca netul vostru nu este “furat”, de alte persoane care stiu ip-ul si setarile, firmele de net dau acces la internet de pe acel ip numai de pe adresa placii voastre de retea. De aceea, daca schimbati placa de retea (sau calculatorul cu placa interna), s-ar putea sa nu va mai mearga netul. MAC-ul pe ruterele d-link se seteaza din meniul “Dynamic ip address”. Cel mai bine cautati in manual de unde se poate asigna mac-ul ruterului.

Daca va conectati prin modem, si nu aveti ip fix, intrati la “dynamic ip”. Acolo introduceti setarile date de provider. tot de aici se schimba si mac-ul la routerele d-link


router setari ip dinamic + mac

Mac-ul placii de retea se afla in felul urmator: Se merge la meniul start, apoi run. Se scrie “CMD” in casuta si se apasa enter. Apare o fereastra neagra in care se pot scrie comenzi :) .
Comanda pe care trebuie sa o scrieti este “ipconfig /all”. Rezultatul este in fereastra urmatoare

 

 

 

 


ipconfig /all
Macul este format din 6 seturi de 2 cifre sau litere (a-f). Valoarea de langa “Physical address” este mac-ul. Aceasta valoare trebuie sa o introduceti in admin-ul ruterului, si apoi sa apasati butonul de “Clone MAC”. cum eu am clonat deja mac-ul, butonul este “Restore MAC”
Salvati setarile ruterului. Daca ati setat toate datele corect (ip, gateway, dns, mac) pc-ul dvs ar trebui sa fie conectat la net.

 

Setarile wireless:
wireless settings
setari dhcpEste bine sa puneti un pic de securitate pe wireless, ca sa nu se dea vecinii pe netul vostru. Lumea recomanda WPA.

Setarile DHCP

Daca vreti ca sa aveti acelasi ip intern de fiecare data cand va conectati la ruter. Pentru asta trebuie sa va stiti mac-ul. De asemenea, de aici puteti seta ce ip-uri sa imparta ruterul. Util atunci cand sunt mai multe calculatoare in retea, si fiecare are alocat un spatiu de x ip-uri, intre 100-110 sa spunem

Inca 2 chestii, care le puteti gasi utile. Ruterul poate permite accesul la internet pe baza unor liste de ip-uri sau mac-uri. Advanced – filters e meniul de data asta:
mac filters. Asta ca sa fiti siguri ca doar persoanele care trebuie intra pe net (o parola poate fi data si la un prieten, insa mac-ul e mai greu de schimbat).
Lucruri care pot fi facute din meniul de filters:
- sa dati voie numai anumitor persoane sa intre pe net, pe baza ip-ului sau mac-ului
- sa permita accesul numai pe anumite situri, sau sa blocati anumite sit-uri. Daca aveti un copchil care nu-si face temele, ii dati voie doar pe wikipedia de exemplu. daca e cuminte ii dati voie si pe redtu….aaaa, pe ziare si forumuri

Last but not least, daca vrei ca un pc sa aiba acces nerestrictionat pe net, atunci cautati setarea “DMZ” sau “Demilitarized zone”. Accesul nerestrictionat poate fi facut doar de pe un singur ip intern. Ca sa fiti siguri ca voi sunteti cei cu accesul nelimitat, asignati-va acelasi ip folosind static dhcp (un pic mai sus, la setarile dhcp) cred ca e suficient. setari pot fi multe, de limitare a anumitor porturi sau servicii (messenger, jocuri, torente, ftp, etc), intre anumite ore, sa va conectati din exterior la ruter, loguri, chestii, trestii, socoteli. ah, era sa uit, sa schimbati parola de admin a ruterului, iemdiat ce va logati la el vorbarie multa, insa toata treaba dureaza maxim 5 minute.

later edit: un lucru pe care l-am omis, upgrade-ul de firmware. Trebuie sa va uitati pe spatele routerului, si sa vedeti de model de firmware are A/B/C/D/E. pentru A, C, D, E, puteti lua fisierul .bin de aici: http://support.dlink.com/products/revision.asp?productId=DI-524

SURSA:

- http://www.douamaini.ro/cum-sa-instalezi-si-sa-configurezi-un-router/