GHIDUL ELEVULUI


Evaluarea se realizeaza cu un sistem automat de evaluare (un sistem de programe care compileaza sursele voastre, executa programul vostru pentru fiecare set de date de intrare pregatit de comisie pentru evaluare, verifica daca datele de iesire furnizate de programul vostru sunt corecte, acorda un punctaj pentru fiecare set de date, genereaza borderouri individuale de evaluare si clasamente pentru fiecare proba de concurs).
Sistemul de evaluare nu este tolerant, el impune respectarea cu rigurozitate a cerintelor specificate în regulament si în enuntul problemei.

Recomandari generale

1. În prima jumatate de ora cititi cu mare atentie enunturile tuturor problemelor. Un enunt trebuie citit cu atentie pâna la sfârsit. Descrierea datelor de intrare si de iesire clarifica mult enuntul problemei. De asemenea este bine sa verificati "de mâna" exemplele date în enunt.

 

2. Orice neclaritate sau dubiu ati avea, adresati în scris întrebari comisiei, în limita timpului acordat pentru aceasta! Formulati întrebarile astfel încât sa puteti primi un raspuns util (DA sau NU). Evitati întrebarile inutile ("Este alba sau neagra?", "Nu înteleg ce înseamna X", etc) sau întrebarile negative (de obicei conduc la neîntelegeri).

 

3. Restrictiile precizate în enunt sunt deosebit de importante. Declararea datelor din programul vostru trebuie sa fie în concordanta cu aceste restrictii. Restrictiile, corelate cu timpul maxim de executie pe fiecare test, sunt indicatii referitoare la complexitatea algoritmilor de rezolvare solicitata de comisie pentru punctaj maxim. Ceea ce nu înseamna ca un program corect având complexitate mai mare va lua 0 puncte. Testele de evaluare sunt diferite ca structura si dimensiune (în general în teste se trateaza cazurile particulare, exista teste de dimensiuni mici, medii si mari).

4. Cititi datele de intrare din fisierul de intrare si afisati rezultatele în fisierul de iesire specificat în enunt. Respectati cu strictete numele si extensia fisierului (scrise cu litere mici) si formatul datelor specificat în enunt. Fiti atenti inclusiv la caracterele albe (spatii, tab-uri sau marcaje de sfârsit de linie). Daca nu cititi în formatul specificat, veti avea erori la citire. Daca nu scrieti în formatul cerut, programul de evaluare al comisiei va detecta erorile din structura fisierului de iesire si veti obtine 0 puncte. NU precizati cumva calea catre fisierele de intrare/iesire (fiti convinsi ca fisierele se vor afla în directorul curent, altul decât cel pe care ati lucrat voi).

5. Orice linie se termina obligatoriu cu un marcaj de sfârsit de linie (Enter).

6. Datele de intrare utilizate la evaluare sunt corecte (respecta restrictiile specificate în enunt).

7. Nu uitati sa închideti fisierul de iesire! Altfel este extrem de probabil ca ultimele date scrise sa ramâna în buffer, fara sa fie scrise si în fisier.

8. Nu va grabiti la salvare! Verificati de x ori (x>3)! Mare atentie la numele fisierelor! Trebuie sa coincida cu numele specificate în enunt (scrise cu litere mici!).

9. Chiar daca credeti ca ati terminat tot, nu plecati!!! Testati programele proprii pe cât mai multe date de test (preferabil si de dimensiuni mari, în conformitate cu restrictiile din enuntul problemei).

10. Nu afisati nimic pe ecran si (mai ales!!!) NU uitati în programe instructiuni de genul readln; readkey; sau getch(); Daca asteptati (inutil) o tasta, cu siguranta veti depasi timpul de executie precizat în enunt! Daca depasiti timpul de executie veti lua 0 puncte.

11. Nu utilizati variabile neinitializate!

12. Salvati frecvent! Calculatoarele se pot bloca, poate aparea o pana de curent, etc.

^sus^