Ce este drogul?

Drogul este o substanta psihotropa, de origine naturala sau industriala, avand sau neavand o aplicatie terapeutica, intrebuintata abuziv, pentru efectele euforizante sau halucinatorii. Drogurile actioneaza asupa sistemului nervos central,modificand senzatiile si comportamentul.

Unele sunt foarte raspandite: cafeaua, ceaiul, racoritoarele pe baza de cola sunt la indemana tuturor. Acestea contin cofeina sau teina, care sunt produse excitante. Altele, cum ar fi alcoolul si tutunul, provoaca dependenta sau obisnuinta.

Incercand sa renunte la consumul lor, persoanele dependente sunt fizic si psihic bolnave, suferind de simptomul de abstinenta,care le determina sa reia intoxicarea.

Spre deosebire de alcool, care dispare din organism in 24 de ore, fiind solubil in apa, majoritatea drogurilor sunt solubile in grasime, ceea ce inseamna ca elementele chimice psihoactive se fixeaza pe partile grase - de obicei creierul - ele putand fi detectate intr-un interval de pana la 30 de zile de la folosire.

Pe piata actuala apare o cantitate din ce in ce mai mare de substante noi, concepute in mod deliberat ca droguri pentru abuz. Drogurile concepute in laboratoare sunt o structura chimica modificata, uneori mult mai tari decat substanta mama. Ele sunt foarte periculoase pentru sanatate, putand include subproduse, impuritatile existente provocand maladii si chiar moartea. Detectarea primara a substantelor susceptibile de a fi droguri se face cu fibroscoape, searchere, endoscoape si truse "Narcotest", folosite de lucratorii vamali.