Pornind de la ideea că „tinerii capabili de performanţe (T.C.P.) trebuie priviţi ca o avuţie naţională, cu nevoi specifice de instruire” Ministerul Educaţiei şi Cercetării (M.E.C.) a decis înfiinţarea Centrului de Excelenţă pentru Tineri Capabili de Performanţe (C.E.T.C.P.) prin Ordinul Nr. 3771 din 8.05.2001. Conform acestuia C.E.T.C.P este direct subordonat M.E.C şi îşi desfăşoară activitatea în colaborare cu celelalte compartimente din minister, din unităţile şi instituţiile de învăţământ, pe baza Regulamentului – Cadru care este parte integrantă din Ordinul amintit. Se înfiinţează prin acelaşi Ordin şi nouă Centre Regionale pentru Tineri Capabili de Performanţe (în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova, Sibiu, Constanţa, Galaţi, Ploieşti).
Regulamentul - cadru precizează că C.E.T.C.P este o „structură responsabilă de crearea şi asigurarea condiţiilor optime de dezvoltare a tinerilor capabili de performanţe pe durata şcolarizării, în perspectiva valorificării integrale a potenţialului lor creator”
Competenţele principale ale C.E.T.C.P sunt :
monitorizarea evoluţiei T.C.P. pe o durată de 15 ani;
coordonarea concursurilor organizate de M.E.C la care participă tineri capabili de performanţe;
elaborarea de Diplome de Excelenţă pentru elevii care parcurg programe de pregătire în cadrul C.E şi obţin rezultate deosebite; diplomele de Excelenţă au acelaşi regim juridic cu diplomele acordate de M.E.C la fazele naţionale ale concursurilor şcolare.
Centrele Regionale pentru Tineri Capabili de Performanţe au la rândul lor, principalele competenţe:
identifică tinerii capabili de performanţă;
propune promovarea unor cadre didactice sau a unor elevi în sistemul de pregătire a T.C.P;
organizează concursurile şi competiţiile din calendarul M.E.C;
iniţiază concursuri şi competiţii proprii, cu aprobarea M.E.C.
Valorificarea activităţii Centrului de Excelenţă pentru Tineri Capabili de Performanţe se realizează prin:
C.E.T.C.P va decerna Diplome de Excelenţă absolvenţilor care obţin performanţe înalte,
C.E.T.C.P va colabora cu toate instituţiile interesate în promovarea obiectivelor propuse pentru creşterea şi susţinerea performanţelor personale.
Scurt istoric
2001 – înfiinţarea CEX, desfăşurându-se activităţi de pregătire a elevilor capabili de performanţă la 6 discipline din sfera ştiinţifică: matematică, fizică, chimie, biologie, informatică şi geografie;
2006 – dezvoltarea CEX prin introducerea activităţilor de pregătire la disciplinele din sfera umanistă: limba română, limba franceză, limba engleză, limba germană, istorie şi filosofie.
2011 – constituirea filialei din Paşcani a CEX;
2013 – dezvoltarea CEX prin introducerea activităţilor de pregătire la matematică a elevilor din învăţământul primar, clasele a III-a şi a IV-a;
2013 – CEX Iaşi a dobândit personalitate juridică;
2014 – dezvoltarea CEX prin introducerea activităților de pregătire la limba rusă și la limba neogreacă;
2015 – dezvoltarea CEX prin introducerea activităților de pregătire la șah;
2016 – dezvoltarea CEX prin introducerea activităților de pregătire la astronomie și astrofizică;
2018 – dezvoltarea CEX prin introducerea activităților de pregătire la limba și literatura română, clasele a V-a și a VI-a.
Evoluţie
CEX Iaşi şi-a început activitatea în 08 octombrie 2001 sub conducerea directorului fondator prof. Seryl Talpalaru cu un număr de 79 profesori, dintre cei cu rezultate de excepţie în pregătirea tinerilor capabili de performanţă. Deşi în primul an activitatea CEX nu a fost remunerată, datorită profesionalităţii acestor profesori, la sfârşitul anului şcolar au absolvit CEX un număr de 507 elevi. În anul şcolar 2001-2002 peste 70% dintre premianţii din judeţul Iaşi la cele 6 discipline CEX au fost pregătiţi şi la CEX Iaşi.
La sfârşitul anului şcolar 2011-2012 au absolvit CEX un număr de 973 elevi peste 89% din premianţii din judeţul Iaşi la cele 12 discipline CEX au fost pregătiţi şi la CEX Iaşi. La olimpiadele internaţionale de matematică, fizică, chimie, informatică, filosofie, limba română precum şi la olimpiadele pluridisciplinare de Ştiinţe şi Ştiinţele Pământului, elevii pregătiţi şi la CEX Iaşi au obţinut 13 medalii.
În perioada 1 septembrie 2012 – 1 septembrie 2020 activitatea CEX Iaşi a fost condusă de directorul prof. Vasile Sorohan. CEX Iaşi a continuat să îşi extindă activităţile şi prin înfiinţarea unor noi grupe la discipline ca şah, matematică pentru elevii din învăţământul primar, clasele a III-a şi a IV-a; la limba rusă și la limba neogreacă; la astronomie și astrofizică; la limba și literatura română, clasele a V-a și a VI-a.
Astfel în 2020 au absolvit CEX un număr de 1688 de elevi sub îndrumarea a 215 profesori. Peste 89% din premianţii din judeţul Iaşi la cele 12 discipline Cex au fost pregătiţi şi la CEX Iaşi
emanuela.cerchez@cex-iasi.ro