Monumente
- Statuia lui Mihai Eminescu
- Biblioteca Centrală
- Grupul Statuar al Voievozilor
- Casa Pogor
- Casa George Topârceanu
- Spitalul Militar
- Colegiul Negruzzi
- Universitatea
- Parcul Copou
- Statuia de la Super Copou
- Cazarma Militară
- Liceul de Informatică Iaşi
- Parcul Expoziţiei
- Gradina Botanică
- Biserica Sfântul Nicolae
- Universitatea Agronomică
Navigarea se poate face rapid către orice monument.
Puteţi folosi şi Harta Copoului pentru a vizualiza drumul.
Puteţi folosi şi Harta Copoului pentru a vizualiza drumul.
Spitalul Militar
Spitalul Militar la Iaşi a luat fiinţă în anul 1831 din iniţiativa şi sub conducerea directă a doctorului Iacob Czihak, personalitate care a dominat peste un sfert de veac viaţa medicală şi ştiinţifică a Moldovei.Iacob Czihak, născut pe 19 august 1800 în Bavaria, într-o familie de medici, obţine la 24 ani titlul de doctor al vestitei Facultăţi de Medicină din Heidelberg. În 1830 este însărcinat a se ocupa de organizarea serviciului sanitar al armatei din Iaşi. Deşi se primise ordin de la nacialnicul oştirii ca Spitalul Militar Iaşi să ia fiinţă în ianuarie 1831 acest lucru nu a putut fi realizat din cauza lipsei unui regulament de funcţionare şi a unei documentaţii concrete în ceea ce priveşte capacitatea şi locul de dispunere al acestuia. Iacob Czihak a închiriat hanul lui Petrache Sturdza care avea 8 camere, acest spital deschizându-se în octombrie 1831. În 1835, spitalul se mută la Curtea arsa unde va funcţiona până la sfârşitul anului 1845, când Iacob Czihak primeşte dezlegare pentru achiziţia caselor proprii pentru spital. Din 1847, prin înalt decret se dispune ca personalul medical care încadrează spitalul militar sa îmbrace uniforma militara, ordine şi disciplină.
La conducerea Spitalului Militar sunt numiti după lacob Czihak, Teodor Henric Czihak, Gustav Otrembo, Stefan Corvin. În perioada dintre cele două războaie mondiale s-au facut eforturi permanente de îmbunatăţire a clădirilor în care funcţiona spitalul, medicii militari ai spitalului continuând să ocupe un loc aparte în viaţa medicală a Iaşului. Medicii Spitalului Militar Iaşi participă activ la lucrările celui de al IX-lea Congres Internaţional de Medicină şi Farmacie Militară, iar intrareă în cel de al II-lea război mondial ca şi în primul a gasit spitalul cu un corp de ofiţeri medici bine pregătiţi care au plecat la formaţiunile medicale de pe front ocupându-se de acte de bravură deosebite pe tarâm profesional.
Din 1948, spitalul functioneaza în actualul perimetru unde col. dr. farm. N. Oita a înfiinţat Laboratorul de Microproducţie de medicamente şi care a lasat zeci de preparate originale, zeci de lucrări ştiinţifice şi un climat de cercetare care continuă şi astăzi.