Monumente
- Statuia lui Mihai Eminescu
- Biblioteca Centrală
- Grupul Statuar al Voievozilor
- Casa Pogor
- Casa George Topârceanu
- Spitalul Militar
- Colegiul Negruzzi
- Universitatea
- Parcul Copou
- Statuia de la Super Copou
- Cazarma Militară
- Liceul de Informatică Iaşi
- Parcul Expoziţiei
- Gradina Botanică
- Biserica Sfântul Nicolae
- Universitatea Agronomică
Navigarea se poate face rapid către orice monument.
Puteţi folosi şi Harta Copoului pentru a vizualiza drumul.
Puteţi folosi şi Harta Copoului pentru a vizualiza drumul.
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a fost fondată la data de 26 octombrie 1860. Universitatea este continuatoarea simbolică a vechii Academii domneşti din Iaşi, înfiinţată de Vasile Lupu, în 1642. În mod direct, ea se trage din Academia Mihăileană, creată la 1834 de Mihail Sturza. În noua sa forma, ea a fost inaugurată la 7 noiembrie 1860 (26 octombrie stil vechi), în prezenşa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, al cărui nume îl poartă acum.La înfiinţare avea trei facultăţi: drept, filosofie (litere) ţi teologie. Facultatea de Drept fusese înfiinţată încă de la 24 februarie/7 martie 1856. În 1864, universitatea era formată din Facultatea de Litere şi Filosofie, Facultatea de Drept, Facultatea de Ştiinţe fizice, matematice şi naturale, iar în 1879, a aparut Facultatea de Medicină. În anii 1890-1900, s-a dezvoltat Facultatea de Ştiinţe: în 1892, a aparut catedra de Chimie, în 1906, cea de Chimie Agricolă, iar în 1910, a aparut Şcoala de Electricitate.
Clădirea actuală a universităţii a fost construită între anii 1893 si 1897 dupa planurile arhitectului Louis Blanc şi inaugurată în prezenţa regelui Carol I şi a reginei Elisabeta. Clădirea este o îmbinare a stilurilor clasic şi baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa "Sală a Paşilor Pierduţi", decorată cu picturi realizate de către Sabin Balaşa.
Fiind cea mai veche Universitate din România, este o instituţie de învăţământ superior cu tradiţie şi în acelaşi timp o Universitate modernă care, prin realizările înfăptuite în plan educaţional şi ştiinţific, a capatat recunoaştere atât pe plan naţional cât şi internaţional.