Romana | English


2014 | 2013 | 2012 |2011 |2008 |2007 | 2006 | 2005 | 2004

Combinari

Autori: Lucian Bosînceanu, Sergiu Iacob, Şerban Cobzac
Coordonatori: prof. Emanuela Cerchez, prof. Leon Piţu

Combinările fac parte dintr-un capitol mai amplu al matematicii/informaticii, şi anume Combinatorica. Acesta se studiază îndeosebi la clasele a X-a cu profil matematică-informatică, atât la matematică, cât şi la informatică. Pe parcursul orelor celor două discipline am observat că elevii întâmpină dificultăţi în a întelege combinările, de aceea am considerat că un soft educaţional pe această temă, proiectat dintr-o perspectivă interdisciplinară, ar fi bine venit, ca mijloc complementar de învăţare.
Soft-ul nostru conţine atât metode iterative, cât şi metode recursive de generare a combinărilor, precum şi metode de calcul al numărului de combinări.

Recursivitate

Autori: Stoleru Teodora, Pârău Lucian, Pescaru Victor
Coordonatori: prof. Emanuela Cerchez

Softul educaţional denumit « Recursivitate » se adresează elevilor claselor a X-a (matematică-informatică intensiv informatică), respectiv elevilor claselor a XI-a (matematică-informatică) care se iniţiază în această tehnică de programare.
Prin intermediul softului elevii pot aprofunda mecanismul de realizare a recursivităţii, urmărind pe exemple relevante o simulare a modului de funcţionare (urmărind în paralel secvenţa de cod, alocarea memoriei pe stivă pentru apelurile recursive, precum şi arborele de execuţie generat de un apel recursiv). La fiecare pas simularea este însoţită de explicaţii în limbaj natural, ceea ce facilitează înţelegerea mecanismului de realizare a recursivităţii.

QuickSort & MergeSort

Autori: Luca Roxana, Ciobanu Roxana, Gaşpar Mona
Coordonatori: prof. Emanuela Cerchez

“Quick Sort & Merge Sort” este un soft educaţional care permite aprofundare a doi algoritmi fundamentali din informatică, studiaţi în clasa a X-a la profilul matematică-informatică, intensiv informatică, ca aplicaţie a metodei de programare “Divide et Impera”. Algoritmii sunt prezentaţi în paralel, realizând astfel o comparaţie atât în ceea ce priveşte mecanismul de funcţionare al acestora, cât şi din perspectiva complexităţii timp şi a complexităţii spaţiu. Utilizatorul are posibilitatea de a testa algoritmii pe date de test variate, generate aleator, urmărind atât execuţia codului, cât şi valorile variabilelor locale şi globale, iar pentru funcţiile recursive şi modul de alocare a memoriei pe stivă şi arborele de execuţie generat de apelul recursiv.

© Emanuela Cerchez 2004